Varför ska jag köpa en bostadsrätt istället för att hyra en lägenhet?

Investering
Låt oss tala om investering. När du köper en bostadsrätt, investerar du i en tillgång som kan öka i värde över tid. Historiskt sett har fastighetsvärden stigit, vilket innebär att ditt hem kan bli mer värdefullt med åren. Detta är en stor fördel jämfört med att hyra, där du betalar hyra varje månad utan att bygga upp något kapital. Varje månadshyra är pengar som du aldrig får tillbaka. Genom att äga din bostad kan du istället se dina månatliga betalningar som en investering i din framtid.

Kontroll och frihet
För det andra, bostadsrätter ger dig mer kontroll och frihet över ditt boende. Som ägare kan du göra de renoveringar och förbättringar du vill, när du vill. Vill du måla om, byta ut köket eller sätta upp tavlor? Det är ditt beslut. I en hyresrätt är sådana förändringar ofta begränsade av hyresvärden och kräver tillstånd. Denna frihet att anpassa ditt hem efter dina egna behov och smak är ovärderlig.

Gemenskap
En bostadsrätt ger också en känsla av gemenskap och ansvar. Du blir en del av en bostadsrättsförening där du har möjlighet att påverka beslut som rör fastigheten och området. Detta skapar en större samhörighet och ansvarstagande jämfört med att bara vara en hyresgäst. Det kan också leda till att området hålls i bättre skick och att det finns ett starkare socialt nätverk.

Stabilitet
En annan viktig aspekt är stabiliteten. Med en bostadsrätt har du en trygghet i att veta att ingen kan säga upp ditt kontrakt så länge du följer föreningens regler och betalar dina avgifter. Hyresgäster löper alltid risken att hyresvärden vill sälja fastigheten eller omvandla den till bostadsrätter, vilket kan tvinga dem att flytta. Denna osäkerhet kan vara stressande och påfrestande för många.

Ekonomi
Ekonomiskt sett kan det även vara fördelaktigt att äga en bostad. Räntorna på bolån är oftast lägre än hyran för en likvärdig hyresrätt, särskilt i storstäder. Dessutom är bostadsrättsavgifterna ofta lägre än hyrorna, vilket kan innebära att du får mer bostad för pengarna. Och glöm inte de skattefördelar som kommer med att äga en bostad, såsom avdragsgilla räntekostnader.

Nedan följer ett räkneexempel för en bostad i The Brick.

Ett rum och  kök, 27 kvm, vån 2 med balkong
Pris på lägenhet1 990 000 kr
Sommarkampanj – 10%-199 000 kr
Kontantinsats 15%-268 650 kr
  • Bostadsrätt
  • Hyresrätt
Detta är endast ett exempel BostadsrättHyresrätt
Detta är endast ett exempel
9 383 kr
Per månad
9 533 kr
Per månad
Räntekostnad, 4,77%6 051 kr-
Amortering, 2%2 537 kr-
Månadsavgift2 151 kr9 058 kr
Driftskostnad475 kr475 kr
Ränteavdrag-1 832 kr-
Att betala:9 382 kr9 533 kr

Det är inte bara  billigare att bo i bostadsrätt – du amorterar cirka 2 500 kr/ mån – vilket blir ett sparande som du har med dig och som gör att lånet blir billigare när du ska betala av det.